Australia

Słone Jezioro Deborah

Kategoria obiektu: słone jezioro
 
Adres firmy produkującej sól z jeziora:
WA SALT Group
185 - 187 Cockburn Road
North Coogee, 6163
Western Australia
Australia 6163
Tel: +618  9431 9431
Fax: +618) 9335 3220
Email: info@wasalt.com.au
 
Najważniejsze informacje w telegraficznym skrócie:

Powstanie: ok. 5 milionów lat temu
Odkrycie jeziora: 1861 r.
Początki produkcji soli: lata 70-te XX w. i sól jest pozyskiwana nadal przez WA SALT Group
Wpisy do rejestrów: w 2012 r. rząd Australii Zachodniej ogłosił Jezioro Deborah Rezerwatem Zbiorów Soli.
 
Ciekawostki:
  • Imię jeziora upamiętnia Deborah najstarszą siostrę Bernarda Clarksona, jednego z jego odkrywców.
  • Sól z Jeziora Deborah uważa się za jedną z najczystszych na świecie a tłumaczy się to tym, że jezioro leży daleko od cywilizacji a więc jest pozbawione zanieczyszczeń.   
 
Opis miejsca:
Słone Jezioro Deborah, jeden z niezwykłych cudów przyrody, znajduje się głęboko na pustyni, w Zachodniej Australii w pobliżu Koolyanobbing, 65 km na północ od Southern Cross i 450 km na wschód od Perth. Powstało ok.5 mln lat temu.                                                                                                                                     Zostało odkryte w 1861 roku, jeden z odkrywców, Barnard Clarkson, nazwał je imieniem swojej siostry Deborah. Z jeziora pozyskiwana jest sól przez WA SALT Group.
 
Proces pozyskiwania soli
O soli tu pozyskiwanej mówi się, że jest jedną z najczystszych na świecie a zawdzięcza czystość dużemu oddaleniu od cywilizacji. W pierwszym etapie produkcji soli wykorzystywane są siły natury: deszcz, wiatr i słońce.
W okresie zimowym, w porze deszczowej jezioro pokrywa się wodą, która rozpuszcza  skorupę solną.Powstaje solanka. Następnie w okresie letnim słońce odparowuje wodę i zaczynają powstawać kryształy. Kiedy woda wyschnie i kryształy przeschną zaczyna się je zbierać. Najpierw gromadzi się je na brzegu jeziora w postaci kopców, następnie delikatnie płucze i przewozi do Perth.
 
W zakładzie sól jest płukana, a następnie nadmiar wody jest usuwany w wirówce. Czysta sól jest suszona w piecu  a następnie przesyłana przez kruszarkę i szereg sit siatkowych w celu wyodrębnienia kryształków o różnej wielkości.

Ponieważ sól pochodzi z pierwotnych mórz, kryształy soli zawierają pierwiastki takie jak wapń, magnez, żelazo i potas – korzystne dla zdrowia człowieka.

Znaczenie tego niezwykłego, naturalnego słonego jeziora zostało docenione przez rząd Australii Zachodniej, który w 2012 r. ogłosił Jezioro Deborah Rezerwatem Zbiorów Soli (Salt harvest Sanctuary) i tym samym objął ochroną ten ważny zasób naturalny.

Sól z jeziora Deborah ma charakterystyczny smak - łagodny, subtelny o lekko słodkawym posmaku. Nie jest gorzka. Sól produkowana jest zarówno na rynek australijski jak i za granicę.
 
Informacje pochodzą z:
http://www.lakedeborah.com/viewStory/Product%20Information#origin
https://www.youtube.com/watch?v=qi9nbZIcDrc
https://www.youtube.com/watch?v=GoA2khteius
http://wasalt.com.au/about-wa-salt-group
Artykuł o soli Westerns Australian’s salt Lake City. A fotografic journey of an Australin wonder
https://issuu.com/vanilla_magazine/docs/vanilla_magazine_issue_25
Salt harvesting from Lake Deborah in Western Australia https://www.youtube.com/watch?v=qi9nbZIcDrc