LOKALIZACJA ZAMEK ŻUPNY
DATA 19 lutego 2023 NIEDZIELA
godzina 10:00
Czy wiecie co jedli dawniej górnicy? Jakich używano przypraw? Co było ulubionym przysmakiem dzieci, jakie potrawy spożywano?
Wszystkie odpowiedzi na te nurtujące pytania poznacie przenosząc się w czasie podczas zajęć Mama, Tata i Ja „W dawnej kuchni Żupnej”. Podczas zajęć dowiecie się także jakie znaczenie miała sól dawniej i dziś, a także wykonacie z masy solnej własną piękną solniczkę.


Zamek Żupny, stanowił centrum codziennego życia górników, na dziedzińcu Zamku działała kuchnia żupna, w której spożywali posiłki. Kuchnia działała od XIV do XVI wieku, jest to jeden z najstarszych przykładów zbiorowego żywienia pracowników w Europie. Do dziś zachowały się fundamenty i cztery filary, nad którymi zawieszano wielkie kotły. W kotłach gotowano strawę - rodzaj gęstej zupy. Jedli ją górnicy i inni pracownicy żupy, a także kupcy przyjeżdżający do Wieliczki po sól. W kotle królowały różne gatunki kasz – wyrabianych z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa i gryki, a nawet grochu czy soczewicy. Codzienna misa „jagieł” albo „krup” stanowiła wówczas podstawę wyżywienia Polaków. Ziemniaków jeszcze nie znano. Jedną z ważniejszych pozycji w żupnych zakupach było piwo; znaczne kwoty wydawano też  na „korzenie”, czyli przyprawy zamorskie


Rezerwacja: Dział Edukacji Muzeum, tel. 12 289 16 33
Miejsce: Zamek Żupny w Wieliczce
Termin: godz. 10.00, 19 lutego 
Preferowany wiek uczestników: 6-12 lat
Cena zajęć: 15 zł* / rodzina
*50% zniżki z Wielicką Kartą Dużej Rodziny 3+, Krakowską Kartą Rodzinną, Kartą Dużej Rodziny, Krakowską Kartą Rodziny z Niepełnosprawnym Dzieckiem


X
pliki cookies

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Istnieje możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień przeglądarki.