Obiekt tygodnia
Solniczka hiszpańska (1)

Solniczka hiszpańska

Ten przyprawowy trójkąt z pojemnikami na sól, pieprz i cukier został zakupiony na aukcji w Edynburgu w 2017 roku.

Solniczka hiszpańskaTo piękny przykład ceramiki hiszpańskiej z XVI-XVII wieku z widocznymi w dekoracji wpływami arabskimi. W barokowej Hiszpanii przyrządzane potrawy bardzo intensywnie doprawiano, oprócz dużych ilości pieprzu, nie szczędzono również soli.

Francuski podróżnik Bartłomiej Joly, odwiedzając ten kraj, skarżył się, że: „(…) tutaj trzeba koniecznie pić więcej niż zazwyczaj, ponieważ olbrzymie ilości pieprzu dodaje się do wszystkich mięs”.

Podobna sytuacja miała miejsce, gdy Maria Ludwika Gonzaga przybyła ze swoim orszakiem do Polski, aby poślubić króla Władysława Wazę – zachowały się relacje, że przybysze z Francji chodzili głodni, ponieważ nie mogli znaleźć na suto zastawionych stołach niczego, co byliby w stanie przełknąć – wszystko było zbyt pikantne.

Standardowo do wszystkich pikantnych dań dodawano soli, zatem w dobie baroku bardzo zwiększyła się ilość i różnorodność solniczek kładzionych na stole bankietowym.

This entry was posted in Obiekt tygodnia. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
F