aktualności

Konkurs: Najpiękniejsza pisanka z soli

Święta Wielkanocne zbliżają się szybkimi krokami. Na ich powitanie w Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka powstaną, jedyne w swoim rodzaju, pisanki wykonane z soli. Konkurs „Najpiękniejsza pisanka z soli” odbędzie się 12 kwietnia 2019 roku w Zamku Żupnym w Wieliczce. Na zgłoszenia czekamy do 9 kwietnia.

To jubileuszowa 20. edycja tego niezwykłego konkursu organizowanego przez Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. Uczestnicy, uzdolnione plastycznie dzieci i młodzież szkolna z solnego jajka dostarczanego przez Muzeum, wykonają pisanki stosując różnorodne techniki, co w zestawieniu z solą z pewnością da wyjątkowe efekty.

Nietypowe solne pisanki będzie można podziwiać na wystawie w Zamku Żupnym w dniach 16-28 kwietnia 2019 roku.

Wydarzeniu towarzyszyć będzie program „Jajo z soli zdobimy do woli” kierowany do przedszkoli, rodzin, seniorów.

 

Ważne informacje:
Miejsce: Zamek Żupny
Termin: 12 kwietnia 2019 rokuStart godz. 9.00, wykonywanie pisanek 9.00- 10.30, rozstrzygnięcie konkursu i nagrodzenie autorów wyróżnionych prac godz.12.00
Wiek uczestników: dzieci i młodzież szkół podstawowych z klasami gimnazjalnymi oraz szkół średnich
Zgłoszenia: przyjmowane są do 9 kwietnia, pod numerem: 12 289 16 33

 

Program towarzyszący:

  • Przegląd twórczości najmłodszych – pokaz solnych pisanek wykonanych przez przedszkolaków z Wieliczki.
  • Warsztaty z artystą plastykiem dla rodzin z dziećmi w wieku 6-12 lat w ramach programu „Mama, tata i ja”.
  • Pokaz rzeźbionych pisanek wykonanych przez utalentowaną młodzież z Zespołu Państwowych Szkół Plastycznych w Krakowie.
  • Dekorowanie „gigant jaj” z wikliny na dziedzińcu Zamku Żupnego wraz z uczniami z Zespołu Szkół im. Brata Alojzego Kosiby w Wieliczce.
  • Całość dopełni wystawa pokonkursowa 20. edycji Konkursu „Najpiękniejsza pisanka z soli” w dniach 16.04.2019-28.04.2019 roku.

 

 

PLIKI PDF

PDF  Oświadczenie rodziców

PDF Regulamin

 

FOTOGALERIA

This entry was posted in aktualności, edukacja. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
F